Siteplan Blogt

Waarom is SEO belangrijk?

Wat is SEO vandaag de dag en waarom is het (nog steeds) belangrijk?

 

SEO staat voor “Search Engine Optimization” oftewel optimalisatie van zoekmachines. Het is de gewoonte om niet alleen de kwaliteit, maar ook de kwantiteit van het websiteverkeer te verhogen, evenals de blootstelling van het merk, via onbetaalde (ook wel “organische genoemd”) resultaten van zoekmachines.

SEO gaat net zo goed over onszelf als over zoekmachines. Het gaat erom te begrijpen waar mensen op zoeken via de zoekmachines, maar ook de antwoorden die ze zoeken, de woorden die ze gebruiken en het type informatie dat ze willen ontvangen. Als je de antwoorden op deze vragen kent, kun je verbinding maken met de mensen die online zoeken naar de oplossingen die je biedt. Daarnaast is het ook van belang om de hierboven gevonden zoekwoorden te laten vinden door de vele zoekmachines welke op het internet aanwezig zijn.

Basisprincipes van zoekmachines

Zoekmachines speuren miljarden stukjes informatie af en evalueren vele factoren om te bepalen welke vraag uw aanbod waarschijnlijk zal beantwoorden. Ze doen dit door alle beschikbare informatie op internet (webpagina’s, documenten, afbeeldingen, video’s, etcetera) te ontdekken en te catalogiseren via een proces dat bekend staat als “crawlen en indexeren”. Om vervolgens die gegevens te ordenen op hoe goed het overeenkomt met een proces dat we “ranking” noemen.

Organische zoekresultaten

Wanneer we het hebben over organische zoekresultaten, dan hebben we het over de resultaten die worden verdiend door middel van effectieve SEO. Zoekresultaten waarvoor wordt betaald door middel van advertenties vallen daar dus niet onder. Tegenwoordig zijn pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines gevuld met meer advertenties dan we ooit eerder hebben gezien. Ook zijn er de zogeheten zoekresultaten pagina’s welke informatie direct in de zoekmachine kunnen weergeven. Typ bijvoorbeeld ‘weer Antwerpen’ in Google en er komt direct een overzicht van de huidige temperatuur en weersomstandigheden van vandaag, en de komende dagen. Geen noodzaak meer dus om door te klikken naar een andere website dan Google.

Het is belangrijk om te onthouden dat zoekmachines geld verdienen met adverteren. Hun doel is om zoekopdrachten van zoekers beter op te lossen, om ervoor te zorgen dat zoekers terugkomen. Sommige functies op Google zijn organisch en kunnen worden beïnvloed door SEO. Het is goed om te weten dat er veel andere zoekfuncties zijn die, hoewel het geen betaalde advertenties zijn, doorgaans niet kunnen worden beïnvloed door SEO. Deze functies bevatten vaak gegevens die zijn verkregen uit gegevensbronnen zoals Wikipedia.

Waarom is SEO belangrijk?

Hoewel betaalde advertenties, sociale media en andere online platforms verkeer naar websites kunnen genereren, wordt het grootste deel van het verkeer op het internet gegenereerd door zoekmachines.

Organische zoekresultaten omvatten meer persoonlijke informatie, lijken geloofwaardiger voor de steeds meer ‘web savvy’ zoekers en ontvangen veel meer “clicks” dan betaalde advertenties.

SEO is ook een van de weinige online marketingkanalen die, als ze correct zijn opgezet, in de loop van de tijd dividend kunnen blijven betalen. Als je een solide stuk informatie levert dat het verdient om op de juiste zoekwoorden te worden gerangschikt, kan het verkeer na verloop van tijd doorgroeien, terwijl reclame voortdurend geld nodig heeft om verkeer naar een website te leiden.

Zoekmachines worden slimmer, maar ze hebben nog steeds onze hulp nodig. Door je site op de juiste manier te optimaliseren, kun je betere informatie leveren aan zoekmachines, waarmee de inhoud van jouw site correct kan worden geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.

Dit gastartikel is geschreven door Romano Groenewoud. SEO laten doen? Als doorgewinterde SEO specialist kan hij je website helpen de topposities in de organische zoekresultaten van Google te doen bemachtigen.

Tags: , , , , ,